Odpowiedz

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TLB / Playoff / Baraże
02-08-2007, 02:09
TLB / Playoff / Baraże
Tak sobie analizuję ekstraligę oraz I ligę TLB i znalazłem nieprawidłowość.
(pragnę, aby nie było uznane za wścibskość tylko sugestię -choć spóźnioną, bo rozgrywki już w fazie końcowej)

Otóż jestem kibicem speedwaya i stąd znam zasady rozgrywek playoff i baraży.
Z moich obserwacji wynika, że rozegranie playoff-u jest jakby dokończeniem rundy zasadniczej wśród 2 grup wyłonionych po 4 zespoły każda (1-4 oraz 5-8) właśnie z fazy zasadniczej, każdy spotyka się z każdym, a zdobyte punkty się sumują z tymi z rundy zasadniczej-czyli całego sezonu. Analogicznie odbywa się to w "drugiej czwórce -zespoły 5-8 (w przypadku naszej ekstraligi 5-7 gdyż mamy 7drużyn). Dalej rozgrywki w 2 grupie -zespoły 5-8 nadal walczą o utrzymanie się w ekstralidze i tu mają szanse na przetasowanie i odrobienie zaległości z całego sezonu. Jak powyżej pisałem zespoły 1-4 mamy z głowy, a wśród zespołów 5-8 po "dogrywce" (playoff) zespoły 7 i 8 żegnają się z ligą spadając do słabszej, natomiast zespoły 5 i 6 rywalizują w barażach także o utrzymanie się w lidze z zespołami 3 i 4 słabszej ligi. (tutaj czy tylko zespół 8 spada, a 7 toczy walkę w barażu czy inaczej decyduje regulamin).

W TLB także stworzono regulamin i należy się do niego zastosować, jednak moja uwaga (taka skromna) jest skierowana głównie do nazewnictwa. Otóż to co rozgrywamy teraz to nie playoff-y ani też baraże. Taki system w którym gramy obecnie, czyli zespoły 1 i 4, oraz 2 i 3 ze sobą to nie inaczej jak półfinały i wygrani ze sobą o miejsca 1 i 2, oraz przegrani z pierwszych meczy ze sobą o miejsca 3 i 4 to finały. Natomiast to co grają obecnie zespoły 5 do 7(8) to coś w sensie 2 rundy fazy zasadniczej Smile Sama nazwa baraże jest nazwą, czy też określeniem bezpośredniej walki o spadek lub awans nie mieszając w to części rozgrywek pośrednich zmierzających do rzeczywistych baraży Wink
Można by rzec jak zwał tak zwał, jednak przyznam, że nie czytałem regulaminu wcześniej, ale widząc terminarz na forum odnośnie playoff i baraży myślałem o rozgrywkach wg nazewnictwa jakie się stosuje Wink

Jak dla mnie to rybka i powtarzam raz jeszcze zastosuję się do przewidzianego regulaminu.

Taka moja tylko uwaga, że zazwyczaj w playoff-ach liczą się dotąd zdobyte punkty i można by rzec, że el-trans trzęsie się ze strachu bo wg takich zasad jakie głosi obecny regulamin wszystko zaczęło się od nowa i nasze dotychczas zdobyte punkty walą w łebWink

No ale bardziej pokrzywdzone są zespoły 5-7, a zwłaszcza piąty OSKP, który przez cały sezon walczył aby uzyskać jak najwyższą pozycję i nie martwić się o spadek do słabszej ligi. Teraz grają od nowa nie licząc dotychczas zdobytych punktów? Jak to jest, że w nagrodę za postawę w całym sezonie nie mogą już i tak ugrać niczego więcej, natomiast mogą wiele stracić? Nie bardzo rozumiem zasady tych rozgrywek. A i jeszcze w przypadku I ligi. Zespół Radia Gra, który cały sezon punktował podobnie jak el-trans gra te "pseudo playoff-y" i wygląda na to, że przy odrobinie pecha mając ogromną przewagę po rundzie zasadniczej (a wg obecnego regulaminu punkty się nie sumują) może zająć 3 miejsce lub nawet 4 i na pocieszenie zagrać w barażu. Coś chyba tu nie tak..... :/ Generalnie gdyby regulamin był znany znacznie wcześniej zaoszczędziło by mi to wiele nerwów, bo celem moim nie było by zajęcie pierwszego miejsca, a jedynie załapanie się do pierwszej czwórki ;(

Można by rzec, że stworzyliśmy dream team i mamy za swoje, w sumie może i racja ;D ;D
Tylko, że bardziej martwi mnie pozycja zespołu nr 5 naszej ligi, oraz pozycje zespołów 1-2 z I ligi, których praca z rundy zasadniczej może zostać zaprzepaszczona.

To tyle. Jeśli doczytałeś/aś ten nudny tekst do końca to zapewniam -masz silne nerwy i jesteś wytrwały/a w dążeniu do celu Wink Wink
<hr>
PS.
Napisałem to wszystko, bo mam pietra jak nigdy o pozycje el-transu. Tak się poziom zawodników wyrównał, Enigma Team i Enigma Killer Shot są baardzo silne, że o Osteam-ie nie wspomnę. Serio panowie jesteście wielcy, ja na myśl o fazie końcowej mam pełne portki i chyba powrzucam wam parę trzy setek ze strachu ;D ;D
Znajdz posty
02-26-2007, 14:48

witam
wlasnie spełniły sie twoje pzrepowiednie co do radia gra
ja tez uwazam ze to jest paranoja ze zespoly grajace miedzy soba w play-offach nie zachowuja dotychczas zdobytych punktow natomiast zespoly z miejsc 5 itd takowe punkty zachowuja :shock: totalny bezsens :?:

Ed i colori che noi portiamo sono la gloria!
Znajdz posty
09-04-2024, 10:09
RE: TLB / Playoff / Baraże
Takie baraże to są zawsze bardzo mocne emocje. Tak to ja widzę. Warto to wszystko śledzić w moim przekonaniu.
09-05-2024, 10:59
RE: TLB / Playoff / Baraże
Uwielbiam playoffy. To jest naprawdę doskonała sprawa. Na playoffach to są naprawdę prawdziwe emocje. Niezależnie, czy jest to bowling, czy jest to koszykówka.
Www Znajdz posty

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości