Odpowiedz

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Utylizacja PV
06-03-2025, 09:31
Utylizacja PV
Od dłuższego czasu mam zamontowaną instalację fotowoltaiczną – cieszę się z tej inwestycji, ponieważ znacznie zmniejszyło to moje opłaty za prąd elektryczny. Jednak ostatnio zacząłem się zastanawiać, co będzie, gdy przyjdzie czas na wymianę paneli ze względu na ich zużycie. Po około 25–30 latach użytkowania panele przestają działać efektywnie i trzeba się ich pozbyć w odpowiedni sposób. Jako odpady elektroniczne podlegają szczególnym przepisom, więc w grę wchodzi tylko profesjonalna utylizacja paneli fotowoltaicznych. Nie można ich po prostu wyrzucać razem z innymi śmieciami ani oddać na zwykły złom. Z tego co znalazłem, istnieją firmy, specjalizujące się w takich usługach. Oferują demontaż i odbiór paneli, a potem zajmują się ich recyklingiem. Koszty zależą od liczby i wagi paneli oraz odległości. Ciekaw jestem, czy ktoś z Was miał już taką sytuację? Jak to przebiegało w praktyce i czy opłaca się wcześniej zająć tym tematem?
Znajdz posty
06-24-2025, 08:35
RE: Utylizacja PV
Takie rzeczyz to jest naprawdę coś doskonałego. W moim przekonaniu to jest naprawdę coś bardzo przydatnego ta utylizacja. Tak ja to wszystko teraz ja widzę.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości